Bogudgivelse
Fredag den 13. oktober inviterer Gørlev Lokalhistoriske Forening til reception på Kirke Helsinge Skole i anledning af udgivelsen af bogen:
”Folkeliv i og omkring Kirke Helsinge frem til 2023”

Receptionen finder sted i skolens festsal fra kl. 15 til 17, hvor borgmester Martin Damm vil præsentere bogen.
Bogen koster 350 kroner. Forhåndskøbte gavekort kan indløses. Tak til alle der har købt gavekort og dermed vist interesse for bogen.
Bogen er på 264 sider med 96 historier. Tak til jer der har skrevet en eller flere historier, uden jeres indsats var det ikke muligt at skrive bogen. Tak for jeres besøg på arkivet, det har været en glæde at finde oplysninger til jer. Også tak til jer, som har givet oplysninger til brug i bogen.
Bogen beskriver den lokale historie i Kirke Helsinge ejerlav, der dækker området mellem Kirke Helsinge og Gørlev, mellem Kirke Helsinge og Rye, Falkensøvej, Kirke Helsinge Strandvej og Musholm. Ikke alt er omtalt, men der er rigtig mange gode historier fra området.
Der kan blandt andet læses om, at i 1600-tallet lå der 27 gårde i byen og om Helsingegaard, der var en hovedgård i Middelalderen. Siden 1530 har der været skole. Det elektriske lys kom til byen i 1920. Der har været handel i Kirke Helsinge fra engang i 1870’erne til 2006, hvor det begyndte med et par høkere, senere købmænd. Der kom også andre handlende – manufaktur, isenkram, blikkenslager, slagter, bager, blomsterbutik, kiosk, brugs, skomager med forretning, Tatol og frisører. Hvad var det kommunale vagtværnsopgave under besættelsen? Kong Christian X’s besøg på Nissegaard. Hvorfor hedder den gamle sportsplads Jens Hansens Mark? Hvem er mindestenen i byen rejst for? Idrætsforeningens historie, venner, cykelmotion og Subbuteo.
Hvordan var det at bo på Musholm? Der er minder om barndommen og læretiden og om, hvordan det var at flytte til byen. Kroen, der blev til Afholdshotel og forsamlingshuset, der blev en realitet i 1954. Der er en historie om mejeristen, der blev pedel og om læger, dyrlæger, sygeplejersker og jordemoderen, der hjalp over 5.000 børn til verden.
Der er historier om håndværkere, blandt andet tømrer, snedker, karetmager, murer, malere, blikkenslager, bødker, el-installatører, mekanikere, smede, tækkemand og fotograf.
Historier om mejeriet, kirken, præster, præstegården, præstegårdsforpagtere, spejdere, sangklub, julens glæde, fastelavnsryttere, maskinstation og teglværk er også kommet med i bogen.
Børnehjem, børnehave og fritidshjem, kommune, sparekasse, sygekasse, postekspedition, frysehus, vandværk, antennelaug, De Gamles Hjem – senere Birkely og kirkestier. Derudover er der historier om familier, gårde og andet, som har rod i Kirke Helsinge.
Tak for den store skrivelyst.
Arkivet har åbent lørdag den 14. oktober kl. 10-12 for salg af bogen og indløsning af gavekort. Herefter er det muligt at erhverve bogen i arkivets normale åbningstid, tirsdag kl. 14-16. Anne Christensen kan kontaktes uden for arkivets åbningstid på telefon 5885 5173.
Foredrag den 16. november
Torsdag den 16. november kl. 19.00 er der foredrag på Gørlev Idrætsefterskole, i samlingssalen – den tidligere byrådssal.

Foredraget hedder ”Vendepunkter”. Forstander på Gørlev Idrætsefterskole Niels Skak Jensen, der gør et tilbageblik på de små og afgørende tidspunkter, der har været med til at definere halvdelen af hans liv, som har været en rejse fra Fårevejle over Bornholm til Gørlev. En rejse fra efterskole over efterskole og efterskole til efterskole. Og om et håndtryk af dronningen samt tro og tvivl.
Niels Skak Jensen er en god fortæller og har et spændende liv, som han vil dele med os. Alle er velkomne.
Pris for arrangementet: 25 kr. Der serveres en forfriskning i pausen.
_______________________________
Indsamling af Tour de France minder

Sikke en oplevelse og sikke en folkefest vi havde den 2. juli.
Det virkede, som om hele Danmark var samlet mellem Svallerup i nord og Drøsselbjerg i syd. Der har sikkert været meget snak om Touren både før, under og efter den dag.
Men hvad om 10 år, 25 år, 50 år og derefter, skal det meste gå i glemmebogen? Eller skal vi alle sammen gøre en indsats for, at så meget som muligt bevares for eftertiden?
Gørlev Lokalarkiv har tænkt meget på emnet siden dagen. Vi er til for at bevare historien i dag for eftertiden, og vi er med i et landsdækkende samarbejde med at registrere, bevare og gøre historien tilgængelig for alle.
Tour de France er nu en del af historien, og det er nu, vi skal bevare minderne fra den dag.

Arkivet vil gerne modtage så meget som muligt fra den dag i alle former såsom:
Fotos fra stederne, hvor folk har festet, og hvor rytterne og karavanen har været forbi. Vi tager gerne imod jpg-formatet, men også andre formater kan bruges. Husk at fortælle os, hvor de fotos er taget og af hvem.
Videoer tager vi også meget gerne imod og også i de gængse formater, og også her vil vi gerne vide, hvor de er optaget og af hvem.
Oplevede I sjove episoder i løbet af dagen, skete der noget usædvanligt, da rytterne kom forbi, eller gjorde folk noget, der er værd at fortælle om.
Hvordan oplevede I selv dagen, hvordan var optakten for jer, og hvordan synes I, dagen forløb. Var det spændende at se rytterne, især de danske komme forbi, og hvad med alle de mennesker omkring én, både dem man kendte, og dem man ikke kendte før dagen.
KORT SAGT – VI ER INTERESSERET I ALT!

Hvis I har spørgsmål eller behov for mere information:
kontakte Joe Evans
mobil: 42912215,
mail: